Dara Codescu

Despre Cornelia Solomon v-am mai vorbit, cu ocazia Festivalului de spiritualitate de la Bacău.

Zilele trecute, ea a avut un workshop la București. O terapie de grup cu tema “Vindecare prin iubire” nu puteam rata. Am străbătut străzile Bucureștiului, într-o dimineață înnorată, dar în plină sărbătoare a magnoliei înflorite. Am ajuns la adresa căutată, o stradă liniștită, cu case vechi, pomi înfloriți și stoluri de porumbei.

Nimic din zarva tipică a Capitalei! Doar liniștea și senzația de siguranță, de protecție venită de undeva…
Am oprit în fața casei unde urma să aibă loc întâlnirea, am urcat cele două etaje pe o scară în spirală și am intrat într-un apartament mobilat simplu, dar cu mult gust. Rafturi cu cărți, vitrine cu cristale, o muzică ambientală care învăluia totul într-o armonie perfectă. Rând pe rând s-au adunat toți cursanții, cu fețe zâmbitor-amabile, dar destul de stingheri, puțin crispați, așa cum se întâmplă atunci când, într-o încăpere, se adună mai mulți oameni, fără să se cunoască între ei. Am fost chemați în încăperea alăturată și invitați să ne așezăm pe scaunele așezate în formă de cerc. Cornelia Solomon ne învăluie cu zâmbetul ei mereu cald și ne prezintă alți doi profesori Sechem All-Love, Raluca Ioana Cebuc și Ana Ote. Împreună vor forma echipa de terapie a cursului.

Cornelia începe prin a prezenta sumar terapia All-Love, al cărei fondator este cunoscutul terapeut internațional, Patrick Zeigler. Da, ne putem vindeca prin iubire, dând și primind, în același timp.
Cornelia Solomon are stilul ei de a pătrunde în esența problemelor cu care se confruntă cei care aleg să vină aici. Ea nu recurge la teorii sofisticate, nici la grafice sau alte scheme. Ea intră în poveste. Mai precis, într-un labirint de povești adevărate, ai căror protagoniști i-au cerut ajutorul de-a lungul anilor. Treptat, toți cei prezenți se simt mai relaxați, mai eliberați de emoția oricărui început. Simt nevoia să completeze sau să pună întrebări, semn că au intrat cu toții în atmosferă momentului.

În partea a doua a zilei, vom face o meditație în grup, după ce ne-am prins cu toții de mână. Așa cum suntem așezați în cerc, vom uni energiile noastre, astfel încât, din toate inimile, se va forma o singură inimă. Va trebui să coborâm în adâncurile minții noastre și să găsim răspunsurile de care avem nevoie, pentru a depăși blocajele existente. Deocamdată, plecăm de la o întrebare formulată de Cornelia: ne dăm voie să fim iubiți?
Recunosc că nu m-am gândit niciodată la asta și am constatat că nu sunt singura.
Vedeți? Dăm vina pe alții, pe circumstanțe sau pe destin, dar nu ne trece prin minte că, uneori, noi înșine suntem cei care țin la distanță propriile noastre dorințe.

Meditația avea să scoată la iveală tot ce ascunseserăm cu grijă în timp. Privit din altă perspectivă, trecutul fiecăruia se reconfigurase spectaculos. Emoția a pus stăpânire pe fiecare dintre cei prezenți, ca atunci când ridici storurile și lumina pătrunde în fiecare fibră a corpului tău…

A doua zi, aveam în program reguli și tehnici de respirație. Tot auzim despre ele, dar nimeni nu le face așa cum e corect și benefic. Aveam să asist și, la rândul meu, să trec prin alt val de emoții. O regulă a terapiilor de grup este că nimic din ce se discută acolo nu pleacă mai departe. Așadar, nu voi vorbi despre trauma nimănui, despre lacrimile eliberate din tăceri îndelung păstrate, despre înțelegeri târzii ale unor drame. E adevărat, cei mai mulți dintre ei mi-au dat voie sa scriu despre dramele lor personale, dar, acum, în fața paginii albe, înțeleg că nu o pot face. Am fost printre ei, lângă umărul lor, lângă lacrima lor, ne-am înțeles unii altora durerile prin care am trecut. A, și am mai înțeles ceva! Eram convinsă că împărtășim emoția altcuiva, din empatie, din solidaritate umană. Cornelia mi-a explicat că e mai mult de atât: dacă nu raportăm totul la viața noastră actuală, va trebui să învățăm că, în alte vieți, ne-am confruntat cu drame asemănătoare celor auzite. Durerile altora au fost cândva și ale tale. Sondând în adâncurile memoriei, vei reactiva stările trăite cândva, dar vei și înțelege cauzele care, ulterior, ți-au pricinuit traume.

Mi-e greu să definesc această întâlnire… A fost o lecție de purificare. Un miracol care a făcut ca mai multe inimi să bată la fel, deși, cu doar câteva ore înainte, acești oameni erau niște străini. La despărțire, se topise orice barieră, ne-am promis că vom ține legătura, că vom ști unii de alții.
Eu îi consider pe toți prietenii mei și le sunt recunoscătoare pentru deschiderea de care au dat dovadă, pentru sinceritatea totală, cu care au acceptat să vorbească despre problemele lor, în fața unor necunoscuți. Se vedea că nu aveau exercițiul vorbitului în public, dar au căpătat energia necesară de a se alătura celorlalți, de a se vindeca de singurătatea tăcerilor, de a-și iubi semenii, cu suferințele lor, cu tot.
Mulțumesc, Cornelia!
Mulțumesc, Raluca!
Mulțumesc, Ana!
Mulțumesc tuturor celor din grup pentru că mi-au permis să fiu aproape de inimile lor!

P.S. – Cornelia Solomon nu are nevoie de publicitate. Despre capacitățile ei de a lucra cu energiile aș putea scrie o carte întreagă. Dar ea este însăși măreția simplității! Mă puteți crede sau nu. Dar… puteți verifica ce am spus eu, ducându-vă la un curs ținut de ea!